Hei sinä siellä!

Blogimme on luotu opeille ja oppilaille yhteiseksi oppimisympäristöksi, jota he voivat muokata omien tarpeidensa mukaan. Täältä voit hakea vinkkejä värjäykseen ja painantaan sekä yrittäjyyskasvatukseen. Löydät erilaisia ideoita, jotta voit päästää luovuutesi valloilleen.

Tärkeintähän ei ole päämäärä vaan matka sinne!

Muista: fabric to dye for!!

Minä täällä hei!


keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Kankaan painanta

Kankaan painanta

Kankaan painannassa perusidea on siirtää väri painovälineen avulla kankaalle. Painovälineen tarkoituksena on antaa värille kuvio ja muoto. Kankaanpainannassa on mahdollisuus joko toteuttaa yksi kuvio/muoto tai toistaa samaa kuvioita useita työstökertoja. Kankaan painannassa painovälineitä ja menetelmiä on monia ja näihin myös seulapainanta kuuluu.
Suorassa kankaanpainannassa väri siirretään kankaalle nimensä mukaisesti suoraan muodostaen painovälineen muotoisen kuvion. Tämä on myös menetelmänä käytetyin. Tavallinen kankaan värjääminen on suora värimenetelmä samoin kuin estotekniikat.
Kaaviopainanta eli seulapainanta
Kaavio- tai seulapainannassa väri siirretään kankaalle painokaavion seulakankaaseen kiinnitetyn kaavion avoimista kohdista. Kaaviopainannassa on kaksi tekniikkaa: laakapainanta ja rotaatiopainanta. Yksinkertaisimmillaan kaaviopainanta on värin tuputtamista kaavion avoimista kohdista kankaalle.  Laakapainannassa jokainen kuvion väri tarvitsee oman painokaavionsa. Rotaatiopainannassa seulana on metallilieriö, johon kuvion on valotettu.

Hieman historiaa
Kankaita on värjätty melkein yhtä kauan kuin niitä on valmistettu. Tekstiilin värjääminen kokonaan tai sen kuviointi esim. maalaten ovat molemmat vanhoja keinoja saattaa väriä ja eloa kankaalle. Batiikki on yksi vanhimpia kankaanvärjäystapoja, mutta sen alkuperää ei ole pystytty selvittämään. Batiikissa kuviointi tehdään estomenetelmällä.
Esimerkiksi Intiassa on painettu kankaita jo pitkään. Niin sanottujen Pagrun painettujen kankaiden tuotanto perustuu estopainantaan ja luonnonväreihin. Intiasta on myös löydetty värimataralla (Rubia Tincotorum) värjätty puuvillan säie, joka on ajoitettu vuoteen 3000 eaa. Egyptiläiset valmistivat erilaisia värejä sekoittamalla värejä sekä ymmärsivät metallisuolojen ja erilaisten materiaalien vaikutuksen värin lopputulokseen. Egyptissä alunaa käytettiin puuvillan värjäyksessä jo 3500 eaa. Ensimmäinen kirjoitettu merkintä värjäysaineiden käytöstä taas löytyi Kiinasta noin vuodelta 2600 eaa.
Lähteet:
Maija Pellonpää-Forss
http://www.uiah.fi/virtu/materiaalit/kankaanpainanta/index.html
Päivi Hintsanen
http://www.coloria.net/historia/varjays.htm

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti